Beeldende therapie

DOEN – ERVAREN – GROEI – ONTWIKKELEN

beeldendetherapieWaarom beeldende therapie?

Om psychische problemen en probleemgedrag te verminderen en te veranderen is praten over niet altijd voldoende, we blijven vaak in ons hoofd zitten. Door beeldende therapie worden er meerdere zintuigen aangesproken. Er is een andere ingang dan bij woorden alleen, waardoor het positieve effect groter is. Tijdens beeldende therapie praat je niet alleen over emoties, je  handelt in de emotie en ervaart. Dit is hoe we leren, groeien, ontwikkelen, hoe we bewust raken en kunnen helen.

Beeldende therapie gaat voorbij het rationele en verlegt de grens naar binnen, vaak ook naar het onbewuste. Je innerlijke wereld wordt zichtbaar, tastbaar en voelbaar in de beelden die je maakt. Ook de manier waarop je aan het werk bent heeft iets over jou te zeggen. Wat druk jij uit en welke betekenis geef je aan je beeld? Het geeft inzicht in wat er bij jou speelt, welke belemmeringen, patronen en mogelijke blokkades er zijn en ook welke sterke kanten je hebt. Op een creatieve manier kun je, samen met mij, gaan werken aan wat jij graag wilt veranderen.

 

 

beeldende therapie

 

Ervaringen

 


kinderen-therapie“Mijn dochter had door de vele ziekenhuis opnames vanwege haar ziekte veel problemen.

Ze was erg angstig voor dingen, snel boos en had een zeer laag zelfbeeld. De reguliere therapieën die aangeboden werden sloegen bij haar niet aan. Ze keerde zich af van die therapeuten, wilde niets of werd boos.

Ze is erg creatief en daarom wilden we het in die richting gaan zoeken. Zo kwamen we bij Wieke uit. Ondanks dat het niet vergoed werd door de verzekering kozen we toch voor beeldende therapie. Onze dochter ging er na een paar keer met veel plezier heen. Ze heeft het een jaar lang gevolgd. Na dat jaar hadden wij een meisje thuis dat zichzelf de moeite waard vond en veel minder snel boos werd. De angst in het ziekenhuis bleef, maar het was nu bespreekbaar, dit was het voor die tijd niet. Ze zei dan:”Ik wil het er niet over hebben”. Mijn dochter heeft er erg veel aan gehad en wij door haar veranderde gedrag ook.”

Marjan, moeder van nierpatiëntje


nierpatient“Ik ging naar Wieke, omdat ik erge gedragsproblemen had. Toen ik eenmaal bij Wieke therapie volgde ging ik hier met veel plezier heen.
Bij Wieke hebben we veel getekend, maar ook gepraat door middel van een boek maken met wat ik allemaal heb meegemaakt. Door deze therapie heb ik nu een goed zelfbeeld en zijn mijn gedragsproblemen weg en kan ik veel beter omgaan met mijn verdriet/woede.”

Iona, nierpatiënt, 15 jaar

 


 

beeldendetherapie-ervaring“Ik heb mij aangemeld voor beeldende therapie, omdat mijn man plotseling is overleden door een bedrijfsongeval. Dat is voor mij een traumatische gebeurtenis. Met deze therapie ben ik langzaam bezig om uit een diep dal te komen. Ik voel me heel prettig bij de therapeute en heb veel vertrouwen in haar. Door bezig te zijn met schilderen, tekenen, schrijven, klei (of iets anders) komt er veel naar boven. Ook de herinneringen aan mijn man in de jaren van voor het ongeluk komen weer naar boven, die was ik kwijt. Ik kan mijn gevoelens en herinneringen delen en dat doet me heel goed. Ik hoop hier nog even mee door te gaan zodat ik alles meer kan verwerken. Ik kan de therapie en de therapeute heel erg aanbevelen.”

Anoniem


‘Door omstandigheden thuis en op school was onze dochter van 8 een boos en onzeker meisje. Via de kinderpsycholoog zijn we bij Wieke terecht gekomen en vanaf het eerste contact voelde het goed. Onze dochter ging met veel plezier heen, vond het heerlijk om te knutselen en ondertussen kon ze heel ongedwongen haar ei en frustraties kwijt. Zelf kon ik ook altijd voor tips, adviezen en een luisterend oor bij Wieke terecht. Na 12 sessies weet onze dochter beter met haar boosheid om te gaan, zich beter te uiten en zit ze veel beter in haar vel. We hebben weer een grappig, lief en zelfverzekerd meisje in huis die van zichzelf weer kind mag en kan zijn’

Anoniem